divendres, 2 d’agost del 2013

La Plataforma dona suport al projecte d'outlet del Mercat del Pla

Diari La Mañana, 2 d'agost de 2013

                                                       Diari Segre, 2 d'agost de 2013

dijous, 1 d’agost del 2013

Donem una oportunitat al Mercat del Pla...


La Plataforma per a la Dignificació del Pla de l’Aigua rep amb els braços oberts la proposta Jamstores S.L. per dinamitzar un dels edificis més emblemàtics de la ciutat de Lleida: el Mercat del Pla.

Des de la seva creació, ara fa quatre anys, l’estratègia de la Plataforma va ser la de posar en el centre d’atenció de tota la ciutadania de Lleida la trista realitat del Centre Històric. El nostre moviment assembleari va nàixer amb la voluntat de regenerar un barri al que la ciutat de Lleida havia donat l’esquena , per aquest motiu, el tres primers anys l’actitud de la Plataforma va ser bel·ligerant amb el govern de la ciutat davant de la inacció política envers a problemes com la inseguretat, la prostitució al carrer, el bars il·legals o l’estat d’abandó dels nombrosos solars abandonats del barri. Cal dir però que les nostres reivindicacions sempre han anat acompanyades de propostes alternatives per a la solució dels problemes denunciats pels veïns, moltes de les quals han acabat essent assumides per la Paeria.

Els veïns, comerciants i hostalers del barri sabíem que sols no ho aconseguiríem i per això vam cercar la col·laboració de les principals entitats cíviques i culturals de la ciutat: Ateneu Popular de Ponent, Amics de la Seu Vella, Òmnium Cultural o la Fecoll, entre d’altres... les quals -des del primer moment- es van implicar en la resolució de la problemàtica, empenyent a la govern municipal a implicar-se activament en la resolució del problema.

La Plataforma també ha mantingut contactes amb professors universitaris, empresaris, periodistes, advocats, educadors, etc., que ens han assessorat  a l’hora de portar a terme diferents accions que ens permetessin activar la solució de la problemàtica. Aquest seria el cas del Mercat del Pla, que havia quedat exclòs de manera sorprenent del Pla de Barris impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida i que hem reivindicat com una peça fonamental per a la dinamització del Centre Històric per diverses raons que expliquem a continuació.

El Mercat del Pla com a element dinamitzador del comerç de la ciutat i de l’entorn, afavorint la creació de noves botigues i la instal·lació de negocis de restauració adreçats als ciutadans de Lleida i al turisme. Aquest valuós equipament es troba en un lloc estratègic, al bell mig de l’eix carrer Major/Cavallers/Zona alta/ per una banda, l’eix Seu Vella/carrer Tallada/Sant Llorenç/ Museu de Lleida/ Rambla d’Aragó, i finalment l’eix carrer Sant Martí/La Panera/Orfeó/Sant Martí Vell/Zona Alta.
Una iniciativa que ha de ajudar a impulsar altres reivindicacions com la millora de la mobilitat al barri, l’establiment de noves places d’aparcament i sobretot la creació de una línea de bus que comuniqui el Carrer Major amb la Plaça Ricard Vinyes, pel bell mig del Centre Històric amb només tres parades estratègiques durant el seu recorregut, Mercat del Pla, Seu Vella i la Panera. Amb dues opcions per a la seva sortida/arribada, el carrer Cavallers o el carrer la Palma. Aquest línea hauria de ser dotada de dos minibusos elèctrics que permetessin un freqüència atractiva per als usuaris i que faria accessibles i visibles aquests equipaments de la ciutat.

Som conscients que la nova proposta ha generat la desaprovació d’algunes persones i entitats de la ciutat, però la Plataforma considera que l’estat de degradació de molts dels immobles del barri obliga replantejar-nos una regeneració urbanística i social perquè els veïns puguin assolir la normalitat en el seu dia a dia. Aquesta transformació hauria de estar basada en la conservació del edificis amb interès històrics que es poden salvar, i en una política urbanística de “foc nou” que permeti una concentració parcel·laria sobre la que construir edificis de vivendes amb 2, 3 i 4 habitacions, projectades amb criteris de bioconstrucció i destinades economies mitjanes i altes que permetin un equilibri socioeconòmic del barri.

En definitiva, cal un pla estratègic que impulsi la creació d’un barri nou al centre de las ciutat fonamentat en els monuments i edificis històrics que li aporten la seva identitat, però amb el valor afegit d’un projecte diferenciat a la resta, un barri ecològic, sostenible que esdevingui el l’entorn adequat per a un monument que es mereix ser Patrimoni de la Humanitat. El barri ha de renàixer de les seves cendres i nosaltres farem tot el que estigui de la nostra ma perquè així sigui.


Plataforma per la Dignificació del Pla de l’Aigua