dimarts, 7 de juliol del 2009

Declaració d'Intencions de la Plataforma per a la Dignificació del Pla de l'Aigua.

Els veïns del Pla de l’Aigua i carrers adjacents, reunits a la seu de l’ AVV Jaume I el dia 22 de juny de 2009 a les 20h, acorden l’aprovació del següent document:La Plataforma Veïnal per a la Dignificació del Pla de l’Aigua es constitueix com un moviment assembleari de veïns, que neix amb la voluntat d’ aportar idees, des de la ciutadania i de col•laborar - de forma activa i decidida - en la regeneració d’una de les zones més emblemàtiques de la ciutat de Lleida, i que per tant, discrepa de com s’està gestionant la reforma del centre històric.

Denunciem l’ incompliment de l’Ordenança municipal de civisme i convivència de la ciutat de Lleida i l’abandonament a què està sotmès el nostre barri per part de les administracions. Els ciutadans que residim i treballem en aquesta zona de la ciutat volem donar a conèixer aquesta situació cada cop més degradada en la que ens trobem tots plegats i que és la següent:

1- La prostitució al nostre barri en pisos particulars i a la via pública: c/ del Parc, c/ Sant Carles, c/Tallada, Plaça dels Gramàtics, c/ Peralta i Plaça del Dipòsit.

2- La venda reiterada i consentida de substàncies estupefaents en la via pública i pisos socials al c/ del Parc, c/ Sant Carles, c/ Tallada , c/ Múrcia, c/ Peralta, Plaça dels Gramàtics i Plaça del Dipòsit. Els grups organitzats que controlen la venda de substàncies estupefaents i la prostitució i que sovint extorsionen als comerços per poder realitzar les seves activitats il•lícites: coaccionant directament als propietaris dels comerços, muntant aldarulls i intentant realitzar les seves activitats dins dels locals.

3- L’existència de pisos pastera perfectament localitzats i consentits per l’Administració pública, on sovint hi viuen més de 10 persones, en unes condicions infrahumanes i que posen en perill la salut pública i, principalment, la normal convivència entre veïns.

4- La brutícia provocada per la localització de l’alberg i les persones que utilitzen els seus serveis. Aquestes, un cop han estat atesos, deambulen lliurement i sense cap mena de control amb el menjar pel barri, utilitzant els portals de les cases com a menjador.

5- La concentració de persones que romanen concentrades més de 18 hores al dia a la Plaça del Dipòsit i que cada vegada són més (degut en part a les obres realitzades a la Pl. Cervantes i a la reurbanització de part del casc antic de la ciutat).

6- Aquests sostrauen els objectes de valor i, posteriorment, realitzen l’intercanvi dels objectes sostrets per substàncies per l’autoconsum. I ho fan al mateix barri, en diferents pisos i, en especial, en una casa ocupada al núm. 12 del c\ Sant Martí.


7- El gran nombre de vehicles sense cap regulació ni municipal ni d’assegurances i l’existència de vehicles abandonats a la via pública. Així mateix, també hi ha una assiduïtat en la utilització dels carrers del barri per aquests vehicles a gran velocitat, incomplint qualsevol normativa de circulació.

8- La sensació d’inseguretat veïnal, ja que s’està convivint amb presumptes delinqüents, traficants, prostitutes, drogodependents, indigents, clients i proveïdors d’aquests, que són summament perillosos i que no es troben sota cap control.

Què proposem?


1- La creació d’una comissió tècnica especifica de seguiment de la Realitat del Pla de l’Aigua. Aquesta comissió ha de tenir les següents missions:

a. A curt termini, realitzar un seguiment setmanal de la realitat quotidiana del barri i la implementació d’un pla d’actuació assistencial urgent, que proposem sigui supervisat per un ens independent com per exemple Creu Roja de Lleida.


b. A mig termini, elaborar un document marc per a la regeneració del Pla de l’Aigua i adjacents, que seguirà les bases de L'Agenda 21 de la cultura , l’Ordenança municipal de civisme i convivència de la ciutat de Lleida i les propostes aportades per la ciutadania mitjançant la Plataforma Veïnal. L’agenda 21 de la cultura va ser aprovada per ciutats i governs locals de tot el món compromesos amb els drets humans, la diversitat cultural, la sostenibilitat, la democràcia participativa i la generació de condicions per a la pau.

c. A llarg termini, realitzar un seguiment dels acords i una avaluació de la implementació de la proposta ciutadana.

d. Proposem que en aquesta comissió hi hagi representants de les regidories següents: Serveis Personals i Salut Pública; Urbanisme i Habitatge; Drets Civils, Immigració i Cooperació; Comerç, Mercats i Consum; Mobilitat, Via Pública i Seguretat; Turisme; Cultura i Esports.

2- L’aplicació urgent d’una bateria de mesures que ajudin a solucionar els greus problemes socials que actualment pateix el barri. Avaluació del problema de la prostitució, atenció als indigents i toxicòmans i la millora de les condicions d’higiene del barri. Es demana la creació d’un equip d’atenció al carrer format per treballadors socials, educadors socials, Guardia urbana, metges i psicòlegs per dur-lo a terme.

a. Es proposa la creació d’una Escola Pública adreçada a la nova realitat del Barri. Els veïns consideren imprescindible repensar l’oferta educativa del barri.

b. Recuperar per a ús dels veïns de l’AVV Jaume I, el soterrani de la plaça adjacent a Sant Martí nou.

3- La implementació d’una sèrie de mesures per a la dinamització de l’activitat econòmica i cultural de la zona. La plataforma proposa les següents actuacions sectorials:a. Dinamització econòmica:

i. Impulsar, mitjançant incentius fiscals, la instal•lació al barri de comerços, artistes i professionals liberals vinculats al sector de la cultura i als serveis turístics.

ii. Habilitar el Mercat del Pla com a Mercat Municipal. Es proposa un model mixt de supermercat i de botigues de delycatessen amb degustació de productes alimentaris del nostre territori. El mercat ha de donar servei als veïns i als turistes que ens visiten.

iii. Crear diferents rutes amb el nexe d’unió dels espais històrics, amb la col•laboració de la escola d’hostaleria a Lleida i dels bars i restaurants de la zona, realitzar diferents tapes i menús amb productes de la nostra terra. Amb el suport dels cellers i les denominacions d’origen més propers, promocionar el tast i mostres de cata de vins d’aquests en els espais col•laboradors.

iv. Facilitar la col•locació de terrasses a la via pública per recuperar la vida social als nostres carrers i places.


v. Incrementar el nombre de places d’aparcament a la zona.b. Dinamització cultural:i. Dinamització dels espais públics. Els centres històrics de les principals ciutats d’Europa es conceben com a espais de dinamització cultural d’aquestes. Creiem prioritari promoure la realització d’accions culturals en espais públics de la zona, com ara:

1. Concerts i audicions de música, amb l’adequació dels espais on es vulguin realitzar per tal de no crear greuges als veïns i promoure principalment el petit format.

2. Exposicions d’artistes novells que viuen a Lleida i amb la col•laboració de l’Escola de Belles Arts.

3. Programació d’una fira d’artesans.

4. Crear espais per a la pràctica de l'esport i la programació d’activitats esportives. Plaça per l'activitat psicomotriu per la gent gran.i

i. Creació del Centre Cultural (Lloc: edifici carrer Sant Martí n. 13). Es tractaria d’un espai polivalent de dues plantes, en la planta superior un centre d’interpretació de la història de la diversitat cultural a Lleida; en la planta inferior s’adequaria una petita sala polivalent, destinada a activitats culturals vinculades a la cultura tradicional catalana i lleidatana. La sala promouria, a més a més, la divulgació de músiques del Món i de fusió intercultural. El lloc escollit permetria la pervivència d’un dels pocs exemples de construcció popular que queden al centre històric.


iii. Aprofitar el Centre d’Art la Panera i l’Orfeó Lleidatà com a institucions culturals amb seu al barri com a motors de regeneració. Es proposa l’habilitació d’alguns solars buits com a espais temporals on realitzar intervencions artístiques diverses. La idea es aprofitar uns espais erms com a espais artístics, efímers, però que -temporalment- poden ajudar dinamitzar la vida del barri i millorar la seva imatge.

iv. Proposar als Amics de la Seu Vella i a l’Ateneu Popular de Ponent l’elaboració de rutes històriques adreçades als veïns de la ciutat, amb la finalitat que la gent que habita als barris retorni i redescobreixi el patrimoni cultural del centre de la ciutat.c. Campanya de Comunicació per millorar la imatge del barri. Amb la col•laboració del Col•legi de Periodistes de Lleida promoure la sensibilització en els mitjans envers la problemàtica existent al barri, amb la finalitat de generar corrents d’opinió que ajudin a la regeneració del Pla de l’Aigua.


LA PLATAFORMA VEÏNAL

1 comentari:

  1. Perquè en aquesta comissió no es proposen profesionals de la UdL? alguns ja tenen experiència de recerca en el vostre (nostre de tots) barri.
    Patri.

    ResponElimina