dimarts, 18 de maig del 2010

La Plataforma referma els seus objectius en el 1r aniversari


La Plataforma per a la Dignificació del Pla de l’Aigua compleix un any. Malgrat els nostres esforços perquè els polítics escoltin la veu del Centre Històric de Lleida, a molts encara els costa afrontar la realitat. Prefereixen negar-la, ocultar-la als ulls dels ciutadans i, d’aquesta manera, confirmar aquella dita que diu: tot allò que no és veu, no existeix.

El Centre Històric fa anys que se sent oblidat. Oblidat per la lliure proliferació de prostíbuls on gairebé 250 dones ofereixen cada dia els seus serveis a clients que pertorben la pau dels veïns. Oblidat per la inacció de les autoritats envers els més de 40 bars il·legals denunciats a la zona per comerciants i veïns. Oblidat per no haver-se evitat la generació del mercat de droga que abasteix una part de Catalunya, Andorra i el Sud de França. Oblidat per aquells que deixen perdre una gran oportunitat de recuperar una de les zones més emblemàtiques de la ciutat amb la pluja de milions del pla de barris. I oblidat per aquells ciutadans a qui ja els hi va bé que el barri es podreixi perquè “mentre estiguin tots allí, a nosaltres no ens afectarà”.

En els darrers mesos, hem iniciat una nova etapa de relació amb la Paeria basada en el diàleg i la col·laboració. Aquest nou clima d’entesa no comporta, però, donar-li carta blanca, ni deixar de fer memòria de com s’han desenvolupat els esdeveniments. Des del primer moment, la Plataforma es va posar a disposició de l’Ajuntament i de les associacions de veïns per col·laborar en la resolució de tots aquests problemes. Però alguns hi van voler veure falses conspiracions. La por de perdre el control sobre una zona de la ciutat que fins al moment havia estat tutelada per un sistema associatiu majoritàriament clientelar va causar un cert nerviosisme als passadissos de la Paeria. El que més ens dol és que es va instaurar la llei del silenci en segons quins ambients; persones que en privat ens donaven suport, però que no s’atrevien a fer-ho en públic. En definitiva, un gran i trist error. Aquesta actitud va abocar la Plataforma a utilitzar l’única arma de la que disposava i disposa: la VERITAT. I sembla ser que la VERITAT comença a imposar-se a aquells que la temen.

Des de la Plataforma volem agrair el suport i l’acompanyament que hem rebut de les principals entitats cíviques i culturals de Lleida. Volem destacar la gran professionalitat dels mitjans de comunicació de la ciutat, les corresponsalies i agències, ja que els veïns del barri només disposem d’Internet com a altaveu per a les nostres reivindicacions i sense ells l’empresa encara hagués estat encara més difícil. Valorem l’acompanyament rebut per la unitat de proximitat dels Mossos d’Esquadra, que en tot moment ha assessorat els veïns a l’hora d’enfocar la complexa situació que estem vivint. També agraïm a ERC, CIU, ICV i PP, pel fet d’escoltar les nostres reivindicacions i de proposar alternatives a la situació del barri. I, per últim, a tots aquells regidors de l’equip de govern i funcionaris de l’Ajuntament que han fet i estan fent tots els possibles per redreçar la situació.

És hora de passar pàgina a tots els malentesos que hagin pogut existir. Ara toca treballar amb determinació per la recuperació del Centre Històric. No ho negarem pas, s’han fet i s’estan fet coses a nivell urbanístic, però queda el més difícil: solucionar els problemes socials del barri. Aquesta no és una empresa exclusiva de l’alcalde ni de l’Ajuntament. És un repte que obliga tota la ciutadania de Lleida. Estarem expectants. No volem medalles, ni subvencions, ni reconeixements públics. Això ho deixem per altres. El que pretenem és molt simple: tornar la Dignitat al nostre barri.


Bon Dia (18-5-2010)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada