dissabte, 21 de maig del 2011

CENTRE HISTÒRIC: ARA SÍ TOCA!

Fa pocs dies, la Plataforma per a la Dignificació del Pla de l'Aigua de Lleida impulsada per un grup de veïns que volien ser escoltats per unes institucions que feien ulls clucs a la greu situació de degradació del barri, va complir el seu segon aniversari.

No ha estat gens fàcil aconseguir fer visible la realitat que vivim els veïns del Centre Històric, i més si tenim en compte l'interès d'alguns per silenciar les nostres reivindicacions. Aquells que ens ha tocat assumir el paper de portaveus i d'interlocutors amb les institucions hem hagut de viure situacions complicades: amenaces per part d'aquells que malmeten la vida quotidiana del barri i una actitud hostil per part d'aquells que la seva obligació era evitar-les. No acusarem ningú, reviseu les hemeroteques.

Aquestes línies no pretenen retreure l'actitud dels nostres governants, el que volem és recordar a la ciutadania la necessitat d'implicar-se en la solució dels problemes d'una societat cada cop amb més complexes. Som víctimes d'una democràcia jove i poc travada, a la que tots hem de contribuir a fer forta i això només s'aconsegueix implicant-se amb la comunitat més pròxima: el barri i el municipi. Cal exigir als nostres polítics que exerceixin com a tals, com representants dels ciutadans i, perquè això sigui possible, considerem imprescindible l'establiment mecanismes efectius de control i de rendiment de comptes de la seva gestió.

A continuació us exposem 10 de les moltes propostes que en aquest temps hem proposat a diferents institucions i grups polítics i que considerem bàsiques per iniciar el procés de regeneració social, urbanística i econòmica del barri:

Primera. Establiment d'un pla estratègic per l'eradicació de la prostitució a la via pública i als bars il·legals ubicats en habitatges. Proposem que l'ajuntament negociï amb els propietaris que lloguen aquests immobles, la transformació de les activitats il·legals que actualment es porten a terme, en pisos i serveis per a estudiants universitaris. Senzillament passar de ser un paradís de la prostitució a barri universitari.

Segona. Supressió del consum i del tràfic i de drogues a la via pública. Proposem la substitució dels actuals cartells de videovigilància, per càmeres de seguretat actives que donin suport a patrulles a peu tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d'Esquadra.

Tercera. Millora del civisme al barri. Creació d'un equip composat per educadors socials i mediadors dels països d'origen dels nouvinguts que ocupen la via pública al barri, amb la finalitat de millorar la convivència i explicar les normes de civisme.

Quarta. Substitució de les multes econòmiques a uns infractors habitualment insolvents, per treballs en servei a la comunitat: neteja de solars, suport a les entitats cíviques del barri, assistència obligada a cursos de català i coneixement de les costums i normatives de la ciutat, etc.

Cinquena. Creació d'un Centre de dia per a la Gent Gran a la part alta de Carrer Cavallers tal i com preveu el Pla de Barris aprovat l'any 2006.

Sisena. Urbanització de l'entorn de la plaça del Seminari amb la construcció de l'Hotel d'Entitats com preveu el Pla de Barris. Aquestes obres han d'anar acompanyades de la posada en funcionament de l'ascensor de la Costa del Jan i la construcció de pisos de renda lliure destinats a rendes mitges/altes que ajudin a equilibrar la base social del barri.

Setena. Impuls d'una veritable estratègia de dinamització econòmica del barri amb la implantació de comerços i negocis d'hostaleria adreçats al turisme. Considerem bàsic l'eix carrer Cavallers / Pla de l'Aigua. Per tal de complementar aquests negocis i fer accessible aquesta zona proposem l'habilitació temporal dels solars buits del barri com a pàrquing de pagament i gratuït per als veïns.

Vuitena. Impuls d'un Alberg de Joventut que ajudi a promocionar el turisme de "motxilla", complementari al que aportarà el nou Parador. La implantació d'aquests equipaments ha d'anar acompanyada de la promoció d’actius turístics com la Lleida Medieval, el Camí de Sant Jaume, l'Estudi General i la Cultura de l'Aigua.

Novena. Construcció del Museu Jaume Morera com a equipament cultural llargament reivindicat per la ciutat que ajudarà a completar l'oferta que ja ofereixen el Museu de Lleida, La Panera i el Turó de la Seu Vella.

Desena. Rehabilitació definitiva d’un dels espais patrimonials més emblemàtics de la ciutat de Lleida: el Mercat del Pla. Marginat del Pla de Barris per l'Ajuntament, ha estat una de les reivindicacions identitàries de la plataforma.

Acomiadem aquest decàleg de propostes per a la millora del Centre Històric, oferint un cop més a totes les administracions la nostra col·laboració com a ciutadans amb propostes reals, aplicables i factibles, així cóm el nostre compromís per tenir un Centre Històric digne i accessible a totes i tots els ciutadans.

MIQUEL SABATÉ

Portaveu de la Plataforma del Pla de l’Aigua

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada