dimecres, 7 de juliol del 2010

Cinquanta 'pisos pastera' al barri

El Centre Històric aplega una cinquantena de pisos que funcionen com a restaurants i bars il·legals, segons publica avui el diari Segre. A més, en molts s'hi lloguen llits per hores a sense sostre. "Són el que es coneix com a pisos amb llits calents, on per un preu mínim, que va dels 5 euros la nit als 100 o 150 al mes, pots usar un llit durant unes hores cada dia, rentar-t'hi si hi ha aigua i deixar-hi el teu equipatge", ha explicat la propietària d'un bar del barri. Una copa (un cubata) costa entre quatre i sis euros. Una cervesa, dos euros. A més, s'hi ofereix menjar, dones, droga i s'hi organitzen timbes il·legals.

La plataforma del Pla de l'Aigua té controlats almenys 45 pisos on s'ofereixen aquests serveis en carrers com Boters, Múrcia, Tallada, Companyia o a la plaça del Dipòsit. "La situació s'ha descontrolat totalment. En molts d'aquests pisos, alguns dels quals són insalubres, hi dormen més de 20 persones en condicions d'amuntegament. Són pisos que lloguen catalans que no viuen al barri i molts d'aquests habitatges no passarien una inspecció de sanitat i dubto que alguns tinguin cèdula d'habitabilitat", explica una veïna que fa molts anys que està instal·lada al barri. En aquests pisos també s'hi venen alcohol i drogues. Els veïns denunciem que és "impossible" dormir a les nits, a causa de l'enrenou "que es forma als pisos i que moltes vegades finalitza en baralles, que es traslladen al carrer i que acaben a altes hores de la matinada". A més, els clients d'aquests pisos "orinen i fan les seues necessitats als carrers i portals del barri, a més de deambular borratxos".

Els propietaris de negocis al barri asseguren que és impossible competir amb aquests establiments. "Abans facturava entre 100 i 150 euros al dia, ara faig una caixa de 30 euros si tinc sort. És probable que passat l'estiu tanqui i, com jo, estem la majoria. Potser m'hauria de plantejar la possibilitat de tindre el meu propi bar a casa, almenys no pagaria impostos ni passaria inspeccions", assenyala una altra propietària d'un bar al mateix diari.

Tots els veïns coincideixen a assenyalar que per molt que truquin a la Guàrdia Urbana, el problema amb aquests pisos sobreocupats i que funcionen com a bars il·legals no se soluciona. "M'he cansat de trucar a la Urbana i mai hi fa res", critica una afectada. La mateixa veïna afirma que és impossible dormir durant les nits "a causa de la música, els crits i les baralles" i que molts dels clients d'aquests bars il·legals "orinen i vomiten als carrers i portals del barri". Fonts del cos policial han explicat en diverses ocasions que és "molt difícil" actuar legalment contra aquests pisos, al tractar-se de propietats privades.

Tant la Plataforma del Pla de l'Aigua com l'associació de veïns de Jaume I denunciem que la convivència al barri s'està fent "insostenible" i reclamem solucions "definitives i urgents" a l'Ajuntament de Lleida. Per la seua part, el tinent d'alcalde i regidor del barri, Josep Presseguer, va explicar que l'ajuntament de Lleida treballa amb la fiscalia per demanar proves contra aquests locals il·legals. Encara que els veïns afirmen que hi ha 50 bars il·legals al Barri Antic, Presseguer creu que són menys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada