dimarts, 7 de setembre del 2010

El Centre Històric: llums i ombres

La realitat que estan vivint els veïns del Pla de l’Aigua i els carrers adjacents de dos anys cap aquí, ha obligat a la Plataforma del Pla de l’Aigua ha demanar el replantejament de la política de seguretat al barri, amb mesures com la instal·lació de videovigilància, l’impuls d’actuacions de caire social com la contractació de mediadors socials i educadors per treballar a peu de carrer i la millora de les condicions d’higiene del barri.

Tot i que la col·laboració ciutadana amb els cossos policials ha comportat una major presència d’agents sobre el terreny, el camí per recórrer és encara molt llarg. La nostra lluita està dirigida a recuperar els nostres carrers transformats en un “oasis” per a camells, prostitutes, delinqüents i transeünts que han trobat en els nostres carrers un ecosistema perfecte per desenvolupar el seu modus vivendi.

Els motius per aquest empitjorament de la convivència al barri han estat bàsicament dos: la degradació urbanística generada per l’actuació d’especuladors i la proliferació de prostíbuls. La prostitució, que havia esdevingut testimonial, no només ha rebrotat si no que s’ha estès per la crisis econòmica i per una estratègia mal calculada destinada a netejar la imatge dels accessos de la ciutat. Els veïns que han resistit sense cedir a les pressions dels especuladors, es veuen ara abocats a un nou conflicte social.

Però amb el que no comptaven aquells que -volgudament o no- han provocat la situació, és amb que el barri ha canviat. Els darrers anys ha arribat saba nova, gent que ha optat pel Centre Històric per desenvolupar el seu projecte de vida per l’encant que representa viure al cor de la ciutat. Un barri que conserva la nostra essència, nexe d'unió entre barris, caracteritzat per la convivència entre cultures i un espai -que amb una mica de sentit comú- pot esdevenir una zona de serveis per la turisme i el lleure ciutadà.

Els veïns teníem l’esperança que les coses canviarien després dels fets ocorreguts al núm. 33 del carrer Cavallers el novembre de 2005, on només el destí va evitar que ocorregués una desgràcia. Aquest esdeveniment va precipitar la inclusió del nostre barri al tant divulgat “Pla de Barris” de la Generalitat.

Les expectatives que va despertar el Pla de Barris no s’han acomplert. La pregunta que ens fem els veïns és, qui han estat els beneficiaris d’aquests milions d’euros destinats a millorar les condicions de vida del barri? On són els recursos destinats a programes socials? Nosaltres encara ens ho preguntem, ja que amb l’excepció de tres places, algunes clavegueres i unes quantes voreres, encara no sabem quin benefici en traurem.

Tot i les circumstàncies, creiem que s’ha entrat en una dinàmica positiva a la que cal donar suport. Sembla que es comença a escoltar als veïns i que la Paeria està reconsiderant la seva actitud amb la publicació de nous projectes com el “Rebost” ubicat al Mercat de Pla, la reforma de la plaça del Dipòsit, la programació d'activitats culturals dins dels programes de festes o l'increment de les actuacions de la Guàrdia Urbana. Només desitgem què un cop més, no siguin foc d’encenalls, actuacions de cara a la galeria per distreure l’atenció ara que venen eleccions.

El motiu d’aquest escrit, a banda de fer memòria, és comunicar al nostres conciutadans que la Plataforma pensa ser més activa que mai. Volem col·laborar amb les institucions en la millora del nostre barri, però sense abandonar la nostra crítica constructiva. Per aquesta raó demanarem una nova reunió amb l’Alcalde Àngel Ros amb la finalitat de transmetre-li les nostres inquietuds i de valorar el resultat de les accions que s’estan duen a terme.
Article d'opinió publicat al diari Bon Dia (7-9-10)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada