Gairebé 10.000 persones han participat al llarg d'aquest cap de setmana en les diferents activitats del 'Centre Històric Obert', segons les dades de l'Ajuntament, que s'ha compromès a fer d'aquesta iniciativa una cita anual.
Entre les activitats amb més afluència de públic destaca la mostra gastronòmica Tasta el Centre Històric, per la qual van passar 2.500 persones, xifra que suposa la totalitat dels tiquets de degustació posats a la venda. També van tenir una gran afluència de públic les jornades de portes obertes a equipaments culturals o patrimonials com la Seu Vella, el Museu de Lleida, l'església romànica de Sant Martí o la Panera, entre altres. De fet, l'antiga catedral "va viure un dels caps de setmana amb més afluència de públic", segons les estimacions dels responsables del monument.
Des de la Plataforma per a la Dignificació del Pla de l'Aigua, que ha participat activament en l'organització d'aquest 'Centre Històric Obert', agraïm la participació ciutadana i reivindiquem la continuïtat tant d'aquesta iniciativa com d'altres similars que ajudin a recuperar el cor de la ciutat de Lleida. Posats a demanar, no estaria malament que la presència de la Guàrdia Urbana als nostres carrers es mantingués amb la mateixa intensitat d'aquests dies...
Recollim també les reflexions de l'alcalde, Àngel Ros, sobre la iniciativa recollides en el seu article setmanal a la premsa:
"El regidor del barri, les regidories d'Urbanisme, Cultura, Joventut, Dona, Comerç i Participació; les associacions de veïns i comerciants i les més de trenta entitats del barri en són els organitzadors.
Una primera cosa que pot sorprendre a qui només tingui un coneixement superficial del barri és la seva gran força associativa. Són cinc les associacions de veïns i comerciants del Centre Històric, a les quals cal afegir la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol i la Federació de Cases Regionals. La cultura popular està representada pels Moros i Cristians, els Castellers i els Bastoners del Pla de l'Aigua. Els museus de Lleida i de la Panera conviuen amb una intensa activitat expositora dels artistes locals. L'Orfeó Lleidatà hi té l'estatge social. Tots als peus de la Seu Vella. No ha de sorprendre, doncs, que el Centre Històric sigui un nucli de gran activitat cultural i de lleure. Donar-lo a conèixer és l'objectiu d'aquestes jornades de portes obertes a tothom. D'una banda, els temples com l'església romànica de Sant Martí, la de la Sang, la de la Mare de Déu dels Dolors, el Peu del Romeu i, és clar, sempre la Seu Vella, ens ofereixen entrada lliure per conèixer-los millor. El Museu de Lleida, el Centre d'Art Contemporani de la Panera i la Casa dels Artistes ens obren les portes per gaudir de la mostra dels seus fons d'art i de les seves exposicions.
Justament, la gran festa d'aquest cap de setmana va començar amb la inauguració de l'exposició Bombones d'Ermengol, a l'Espai Cavallers. També Albert Bayona ens ofereix la videoinstal·lació del Pla, a la Panera. No podien faltar els cercaviles, que atreuen els visitants al Centre Històric. Ni altres activitats esportives, gastronòmiques i de lleure infantil. Destaquem la iniciativa dels Castellers de Lleida, que, a banda de la diada castellera, avui a la plaça Paeria ens han obert l'estatge social per mostrar com es construeix un castell; i de l'Associació de Moros i Cristians, que, aquest matí, al Centre Cívic de l'Ereta, ens expliquen per què "si no véns a Moros i Cristians no ets ningú". Com en qualsevol gran festa no hi podia faltar la revetlla celebrada ahir a la plaça Sant Llorenç, ni el tradicional vermut, avui a la mateixa plaça, ni, aquesta tarda, la Festa d'en Banyetes, acompanyada de xocolatada, a la plaça Cervantes.
Finalment, aquest vespre, podreu assistir a la cantada d'havaneres que tindrà lloc a la plaça Sant Llorenç. Amb aquesta gran festa, les entitats del Centre Històric posen de manifest la seva iniciativa i la seva capacitat per reivindicar la vitalitat del cor de Lleida. A totes elles, el meu agraïment."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada